Промените в Конституцията са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Това означава,

...
Промените в Конституцията са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Това означава,
Коментари Харесай

Обнародваха в Държавен вестник промените в Конституцията

Промените в Конституцията са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Това значи, че промените към този момент са в действие, предава БНТ.
Междувременно се подготвят две тъжби до Конституционния съд срещу признатите промени - от президента Румен Радев и от " Възраждане " и Има Такъв Народ.
Ето и какви са приетите промени в Конституцията:
-ограничават правомощията на президента при сформиране на служебно държавно управление.
При служебно правителство премиер ще се избира сред лист от хора. Той включва настоящите ръководител на Народното събрание, шеф или подуправител на Българска народна банка, ръководител или заместник-председател на Сметната палата, омбудсман или заместник-омбудсман. Първоначално описът включваше и ръководителят на Върховния касационен съд, само че той отпадна след рецензии от страна на конституционалисти.
-променят периода да работа на Народното събрание в случай на оставка на правителство и назначение на длъжностен кабинет
Парламентът няма да се разпуска при встъпване в длъжност на длъжностен кабинет. В този случай Народното събрание продължава да работи.
Избори за ново Народно заседание се произвеждат не по-късно от един месец преди приключване на периода на пълномощията на настоящото Народно заседание.
-позволяват на българите с двойно поданство да бъдат избирани за депутати
Българи с двойно поданство към този момент могат да бъдат избирани за народни представители. Условието е да са живели последните 18 месеца в страната.
-намаляват мандата на основния прокурор от 7 на 5 години
Освен това основният прокурор няма право да се кандидатира за втори мандат.
-разделят на две Висшия правосъден съвет
Обособяват се Висш правосъден съвет с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.
В новия формат на Висшия правосъден съвет влизат ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, 8 членове, избирани от съдиите и 5 членове, избирани от Народното събрание.
В Прокурорския съвет влизат основният прокурор, двама членове, избирани от прокурорите, един член, избиран от следователите и 6 членове, избирани от Народното събрание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР